Siirry sivun sisältöön
Siirry hakuun

Kiinteistöjen sijainti

Vuonna 2014 Sponda jatkoi syksyllä 2013 uudistetun strategiansa toteuttamista keskittämällä kiinteistöomistustaan yhä vahvemmin prime-alueille, julkisen liikenteen yhteyksien varrelle pääkaupunkiseudulle sekä Tampereelle. Tavoitteiden mukaisesti Sponda kasvatti kauppakeskusten ja toimistokiinteistöjen osuutta kiinteistösalkussa myymällä vuoden aikana puolet logistiikkakiinteistöportfoliostaan sekä ison osan Turun kiinteistöomistuksesta sekä ostamalla toimistokiinteistön Tampereen keskustasta. Lisäksi yhtiö luopui Kiinteistörahastot-liiketoiminnasta.

Spondan tavoitteena on luopua myös Venäjä-liiketoiminnoista 2–4 vuoden kuluessa. Vuoden 2014 lopussa käyvän arvon mukaan 7 prosenttia yhtiön kiinteistöistä sijaitsi Venäjällä.

Merkittävimmät vuonna 2014 käynnistetyt investointihankkeet olivat Estradi-toimistotalon rakentaminen Kehä I:n ja Hämeenlinnan väylän varteen sekä Helsingin Ilmalaan rakennettava kolmen toimistotalon kokonaisuus. Estradi valmistuu kesällä 2015 ja Ilmalan kohde vuoden 2016 alussa.

Tampereen ydinkeskustaan suunnitellun Ratinan kauppakeskushankkeen valmistelu eteni, mutta lopullista investointipäätöstä ei tehty vuoden aikana.

Citycenterissä juhlittiin – Keskuskatu kävelykaduksi

Spondan omistamasta, Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevasta Citycenter-liikekorttelista tuli entistäkin helpommin tavoitettava myös jalankulkijoille ja pyöräilijöille, kun Citycenterin editse kulkeva Keskuskatu muutettiin koko pituudeltaan kävelykaduksi syksyllä 2014.

Sponda on tehnyt yhteistyötä Helsingin kaupungin ja muiden kiinteistöomistajien kanssa keskustan jalankulkualueen ja keskustan liikenneturvallisuutta parantavan maanalaisen huoltotunnelin kehittämiseksi. Makkaratalona tunnetun Citycenterin ajoramppien purkaminen Keskuskadulta ja liikekortteleiden huolto- ja pysäköintiliikenteen siirtäminen kadulta maanalaiseen huoltotunneliin mahdollistivat Aleksanterinkadun ja Kaivokadun välisen osuuden muuttamisen kävelykaduksi.

Pitkän aikavälin tavoitteet

  • Kauppakeskusten ja toimistokiinteistöjen osuuden kasvattaminen yhtiön kiinteistösalkussa
  • Kiinteistösalkun kehittäminen keskittämällä omistusta prime-alueille ja julkisen liikenteen yhteyksien varrelle